Sklizeň a sušení
Kakao, které používáme pro výrobu naší mléčné čokolády Milka, pochází z plodů kakaovníku. Kakaovníky rostou v oblasti rovníkového pásu. Nejdůležitějšími pěstitelskými oblastmi, ze kterých získáváme kakao, jsou Republika Pobřeží slonoviny a Ghana, stejně jako Indie, Indonésie, Brazílie a Dominikánská republika.

80 procent kakaa je pěstováno drobnými zemědělci – zhruba pěti až šesti miliony zemědělců po celém světě. Pěstování kakaa vyžaduje velkou pozornost a trpělivost, protože kakao je velmi citlivé ovoce. První sklizeň kakaových bobů je možná až po pěti letech. Kakao se sklízí ručně. Plody se mačetou odřezávají přímo u kmene nebo z větví. Obsah kakaových bobů, tedy semena a dužinu, rozprostřou pěstitelé na banánové listy. Pak je vymlátí. Semena a dužina nyní začnou kvasit.
Tento proces se nazývá „fermentace“. Kakaové boby se poté suší. Boby se na horkém, tropickém slunci suší šest až deset dní rozprostřené na obrovských rohožích. Proces fermentace a sušení má velký vliv na kvalitu kakaa a je tudíž rozhodující pro jeho budoucí chuť.